چگونگی مقابله با تله های زندگی

 

در زندگی ما تله های وجود دارند که آشکارا و فعالانه باعث شکل گیری تجارب زندگی ما می شوند.این تله ها، به صورت آشکار و یا ناآشکار تأثیر خود را بر زندگی ما می گذارند.همه ی افراد با استفاده از یک یا چند شیوه ی مختلف با این تله ها، مقابله می کنند.آنها می توانند تصمیم بگیرند که تسلیم شوند ویا فرار کنند و یا به سمت مشکلات با قدرت زیادی حمله ور شوند.

تله ی زندگی چیست؟

به گفته فاطمه فریدونی روانشناس و رواندرمانگر وقتی احساس می کنید که دیگران به خاطر بی ارزشی تان،شما را نمی پذیرند.وقتی احساس می کنید دیگران نیازها و خواسته های خودشان را به شما ترجیح می دهند.هنگامی که نگرانید اتفاق وحشتناکی برایتان بیافتد.یا متوجه می شوید که علی رغم موفقیتتان و تحسین افراد بازم هم ناراضی هستید.

چنین الگوهایی را تله های زندگی می گویند.همه ی افراد در دوران کودکی آسیب هایی دیده اند.طرد شده اند،محرومیت و یا بی توجهی را تجربه کرده اند.در اثر این تجارب این الگوهای فکری و یا همان تله های زندگی ما شکل گرفته اند.این تله ها دست از سر افراد بر نمی دارند و تداوم دارند و شاید به خاطر همین تله هاست که دست یابی به اهداف زندگی سخت و یا حتی با شکست همراه است.

بخشی از تصمیم گیری و واکنش ما می تواند به صورت غیرارادی باشد و به خلق و خو و فطرت افراد بر می گردد.بسیاری از مواقع، ما از والدین خود الگو پذیری می کنیم و سرمشق گیری خود را از آنها انجام می دهیم.

افرادی که در مقابل موقعیت های زندگی بدون اینکه کار اشتباهی انجام داده باشند،خودشان را مقصر می دانند و احساس شرمساری دارند، معمولا روش مقابله ای تسلیم شدن را انتخاب می کنند.آنها حوادث زندگی را مدرکی بر بی ارزشی و نقص و شرم و ناخوشایندی خودشان تفسیر می کنند.

بسیاری دیگر هم ممکن است از روبه رو شدن با مسائل وحشت کنند و حل آن ها را به فرد دیگری واگذار کنند و خواسته یا ناخواسته از آن فرار کنند.اما فرار همیشه راه خوبی نیست.مشکل این است که هیچ گاه راز و رمز غلبه بر تله های زندگی را یاد نخواهیم گرفت.اگر از واقعیت فرار می کنیم، به این معنا نیست که مشکلات هم از ما فرار می کنند.بلکه با پناه بردن به رفتارهای محکوم به شکست،به تداوم روابط آسیب زا دامن زده ایم.

برخی از افراد در برابر تله های زندگی می جنگند و با این کار خود را از آسیب پذیری دور می کنند.حمله به تله های زندگی،منافعی به دنبال دارد اما اگر حمله گسترده شود،دود آن به چشم خود افراد می رود.

حمله می تواند سالم به نظر برسد و در واقع این شیوه مورد تحسین خیلی از افراد مهم و سرشناس هم است.اما افراد با آنکه از نظر اجتماعی موفقند،معمولا آرامش درونی ندارند و صلح درونی از زندگی شان می رود.

حمله به تله ها،ما را به تدریج از دیگران جدا می کند.چون می خواهیم بی عیب و نقص باشیم پس هزینه های گزافی را می پردازیم و به این شیوه محبت دیگران را از دست می دهیم  وآنها را از خودمان می رنجانیم.

پایان این قصه ی غم انگیز،شکست است.افرادی که از این راه برای مقابله با تله های زندگی استفاده می کنند هیچ وقت یاد نمی گیرند با نقص های خودشان کنار بیایند و مسئولیت شکست هایشان را نمی پذیرند.وقتی این اتفاق می افتد اغلب به شدت افسرده می شوند و دچار مشکل می شوند.

این افراد برخلاف ظاهر بسیار بی نقصشان آسیب پذیرند،برتری طلبی به راحتی به آنها ضربه می زند و اگر چنین اتفاقی بیوفتد انگار دنیا روی سر آن ها خراب شده است.در چنین مواقعی تله ی زندگی با قدرت بیشتری خود را بر زندگی فرد چیره می کند و فرد را در دامن احساس های بی ارزشی مثل شرمساری و بدرفتاری و طرد اجتماعی می اندازد.

 

چگونه می توان بدون استفاده از این روش ها بر تله های زندگی چیره شد؟

تغییر تله های زندگی مثل تغییر اعتیاد و یا عادات دیرینه و قدیمی سخت است.همچنین تغییر نیازمند انضباط است چون شما مجبورید روزانه به تغییرات خود به طور دقیقی نگاه کنید.تغییر یک شبه رخ نخواهد داد!!!!!!

 

تغییر مراحل زندگی:

۱٫شناسایی و نام گذاری تله ها

اولین مرحله ، شناسایی تله های زندگی است.با نام گذاری تله ها و کسب آگاهی بیشتر در مورد آنها خودتان را بهتر درک می کنید و می شناسید.بینش یابی،قدم اول برای تغییر است.

 

۲٫درک ریشه های تحولی تله ی زندگی:

دومین مرحله، احساس کردن تله ی زندگی شماست.ما در تجارب خودمان به این نتیجه رسیده ایم که تغییر بدون زنده کردن درد عمیق درون،کاری سخت است.برای حس کردن تله های زندگی لازم است که دوران کودکی را به خاطر بیاورید.اگر اجازه بدهید که این تصاویر به تدریج در ذهن شما نقش ببندد بهتر است.سعی کنید تصاویر واضح باشند و مربوط به سنین اولیه دوران کودکی تان باشند.با این کار درد یا هیجان های مربوط به تله ی زندگی را احساس خواهید کرد.

از شما می خواهیم که با کودک درونتان گفتگو کنید و حتی نامه ای به دست خط خودتان برایش بنویسید.ممکن است در نگاه اول این کار کمی عجیب و غریب باشد.اما تجارب بالینی حاکی از آن است که این روش برای بسیاری از افراد منافع زیادی داشته است.

 

۳٫چالش شناختی با تله ی زندگی:

سبک زندگی شما باعث شده است که اعتقاد راسخ پیدا کنید که تله ی زندگیتان واقعی و دشوار است.دراین مرحله از تغییر بایستی شواهد موافق و مخالف تله ی زندگی را فهرست وار بنویسید.سپس در یک لیست جداگانه به جمع آوری تمام شواهد و مدارکی مشغول شوید که نشان می دهند شما آدم دوست داشتنی ای هستید.

این بازنگری نشان می دهد که افکارتان درمورد تله ی زندگیتان آنقدرها هم درست نبوده است!!!

 

۴٫نوشتن نامه به باعث و بانی تله ی زندگی شما

ابراز خشم و ناراحتی در قبال وقایع گذشته در درمان تله های زندگی از اهمیت خاصی برخوردار است و آنچه باعث فلج شدن کودک درون شما شده همین کشمکش ها و درگیر ها با عواطف خود و افکارتان بوده است.

از شما می خواهیم به تمام افرادی که به شما آسیب زده اند نامه بنویسید!!!

ممکن است با این کار دچار احساس گناه شوید  مخصوصا اگر  بخواهید به والدینتان نامه بنویسید.احساس های خودتان را در نامه بیان کنید و به آن ها بگویید که دست به چه کارهایی زده اند و چه عواطفی در شما به وجود آمده است.

 

۵٫بررسی دقیق الگوهای رفتار ناشی از تله ی زندگی:

از شما می خواهیم به طور دقیقی رد پای تله ی زندگیتان را مشخص کنید.دقیقا بنویسید که چگونه با تله های زندگی خود برخورده و با آنها کنار آمده اید.با این رفتارها می توانید سایه های این تله ها را کم کم از زندگیتان محو کنید.

 

۶٫الگوشکنی رفتاری:

بعد از اینکه تله های زندگیتان را شناخته و آنها را زیر و رو کردید ، یکی از تله ها را انتخاب کنید و طی یک سری گام های کلی دست به رفع و از میان برداشتن آن تله کنید.سنگ بزرگ برندارید و از تله های کوچک شروع کنید!!!

 

۷٫ادامه ی سعی و تلاش:

زود دلسرد نشوید.این تله ها می توانند تغییر کنند ولی احتیاج به گذر زمان و صبر زیادی دارند.رودربایستی را کنار بگذارید و بارها و بارها سعی کنید با مشکلتان برای حل آن روبه رو شوید.

 

۸٫بخشش والدین:

بخشش والدین امری الزامی نیست مخصوصا اگر شما از سوی آن ها آزار زیادی دیده باشید .این تصمیم بستگی به انتخاب شما دارد.حتی امکان دارد که بارها تصمیم گرفته باشید با افرادی که شما را رنجیده اند، قطع رابطه کنید .در هر صورت باید تصمیمی بگیرید که به صلاح شما باشد،ما هر روش که شما دراین باره انتخاب می کنید را تأیید می کنیم زیرا هر فردی آنقدر بالغ و پخته است که بداند از زندگی چه می خواهد.امیدواریم که با به کار بردن این روش ها به خوبی با تله های زندگیتان مقابله ی پیروزمندانه ای داشته باشید