بی اشتهایی کودک و چگونگی از بین بردن آن
بسیار پیش آمده است که والدین از کم غذایی و یا امتناع فرزندانشان از خوردن غذا شکایت می کنند،آن ها می گویند که: فرزندمان غذا هایی که مقوی هستند را دوست ندارند، جیغ می زنند، گریه می کنند و نمی خواهند غذا بخورند.این که کودک شما، تصمیم به چنین کاری می گیرد، حتما علتی دارد.وقتی والدین به فرزندانشان بسیار امر و نهی می کنند،امکان دارد که کودکان با نخوردن غذا، اعتراض خودشان را نشان دهند.
این رفتار معمولا از ۲ سالگی در کودکان دیده می شود،آن ها در این سن به این آگاهی می رسند که می توانند هرچیزی را قبول نکنند و نه بگویند و وقتی می بینند که به علت لجبازی به نتیجه رسیده اند، شگفت زده می شوند.
آن ها از هرکار و روشی برای به کرسی رساندن هدفشان استفاده می کنند.از جیغ و داد زدن، تا فرار کردن و حتی پرت کردن وسایل خانه و اتاق.اگر آن ها را با تهدید و رشوه وادار به خوردن غذا می کنید، این کار اشتباه است.کودکی که لجبازی می کند بعد از ساعتی گرسنه و مشغول غذا خوردن می شود. اما با کودکی که غذا نمی خورد چکار باید کرد؟
نشانه ها و علائم کم غذایی و بی اشتها بودن کودک:
_بی علاقه شدن به خوردن غذایی که قبلا عاشق آن بودند.
_غذا را به دلیل رنگ یا بوی آن نمی خورند.مثلا می گویند رنگ های قرمز را جدا کن یا فقط برنج سفید می خواهم.
_به تعداد محدودی از غذاها علاقه مند است و یا انتخابی بیشتر از خوردن ماست یا شکلات و غیره…. ندارد.
_می خواهند با دست و یا با انگشت غذا بخورند، اما فقط غذا را به هم می ریزند.
_اگر غذایی جدید ببینند ،شروع به جیغ و داد و یا گریه کردن می کنند تا از خوردن و امتحان کردن آن فرار کنند.
چه می شود که یک کودک کم غذا و یا بی اشتها می شود؟؟
۱٫مناسب نبودن روحیه و یا عصبی بودن به دلیل شرایط محیطی:
اگرچه اکثر افراد فکر می کنند که شروع این مشکلات از سن نوجوانیست، در حالی که امکان دارد کودکان هم به خاطر عصبی شدن بی اشتها شوند.
۲٫مشکلات گوارشی و جسمی:
امکان دارد که معده ی کودک شما به هر غذایی نسازد،حتی ممکن است محتوای غذا را برگرداند. بعد از مشاهده ی مکرر این موضوع حتما پزشک کودک را در جریان قرار دهید.
۳٫ویروس و یا مریضی:
اگر کودک شما خوب غذا می خورد ولی ناگهان به یک باره از اشتها افتاده و برای روزها چیزی نمی خورد، ممکن است در معرض آلوده شدن به ویروس خاصی قرار گرفته باشد.
۴٫یبوست کودک:
وقتی کودکان به سختی بتوانند غذا را دفع کنند، اشتهایشان را از دست می دهند و حتی خجالت می کشند که آن را بازگو کنند.
عوارض بی اشتهایی:
_لاغر شدن و ضعف بدنی کودک
_بی حالی و علاقه شدید به خوابیدن، در حالی که مدتها خواب بوده است.
_مبتلا شدن به بیماری های ناشی از کمبود ویتامین ها و پروتئین های مورد نیاز بدن
_عصبی و پرخاشگر شدن
_از دست دادن دوستان و منزوی و تنها شدن کودک
چه می توان کرد؟؟؟
۱٫حفظ خونسردی توسط والدین کودک:
هنگامی که کودک غذا نمی خورد، سر او داد نکشید.مهمترین چیز این است که اول خودتان را آرام کنید.اگر شما نتوانید خودتان را آرام کنید چطور از کودکتان توقع آرامش داشتن را دارید؟
در این جور مواقع سعی کنید کمی فکر کنید.
۲٫با کودکتان حرف بزنید:
اگر کودکتان غذا نمی خورد و یا از انجام هرگونه فعالیت دیگری که مهم است اجتناب می کند به او بگویید چرا نمی خواهد آن کار را انجام دهد؟
در اکثر موارد مشکلات با حرف زدن حل می شوند و آن دسته از مشکلاتی که بدون حل شدن باقی می مانند، به خاطر این است که هرگز وقتی برای حرف زدن در مورد آن ها اختصاص داده نشده است.
۳٫اصلا دنبال دلیل و برهان برای خوردن غذای کودک نباشید:
اینکه سعی کنید با شمردن فواید به کودک بفهمانید که باید غذا بخورد روش قدیمی ای می باشد.این کار باعث می شود تا کودک فرار کند و به اتاقش پناه ببرد.
۴٫حق انتخاب دهید:
به کودک بگویید که می توانی از بین دو میوه یکی را به دلخواه بخوری و یا مثلا از بین دو کار لباس پوسیدن برای مهمانی و خوردن غذا اول یک کدام را انجام دهی.به آن ها مهلت دهید تا فکر کنند و دست به انتخاب بزنند.
۵٫به آن ها پاداش دهید:
پاداش دادن را با پول و یا خریدن تنقلات اشتباه نگیرید!!!
شما می تونید به کودک قول دهید که می تواند ۲۰ دقیقه تلویزیون تماشا کند و یا مثلا نیم ساعت در حیاط بازی کند.
۶٫کمک گرفتن از فرزندان:
از آن ها بخواهید تا غذا ها را انتخاب و حتی در آماده کردن آن ها به شما کمک کنند.به این روش، اشتیاق آن ها برای خوردن نتیجه ی زحماتشان بیشتر می شود.
۷٫خلاقیت:
بشقاب غذای کودک را زیبا تزئین کنید.
کودک با دیدن جذابیت های ظاهری غذا میل به خوردن آن را پیدا می کند.
۸٫زمان و اندازه ی غذا:
شما باید به مسائلی مثل ظرفیت معده ی کودک توجه کنید و او را وادار به خوردن غذای زیاد نکنید.همچنین از دادن میان وعده هایی که دارای ارزش غذایی نیستند خود داری ذکنید و سعی کنید با میوه آن ها را تغذیه کنید تا زمان رسیدن خوردن غذا گرسنه شوند.
میان وعده های کودک چه چیزهایی باشند؟؟
_ماست
_پنیر کم چرب و سالم
_چای و بیسکوئیت
_میوه های مورد علاقه
_تکه ای شکلات
توجه
از دادن تنقلاتی مثل پفک و یا چیپس به کودکانی که بی اشتها هستند خودداری کنید.زیرا این کار نه تنها به آن ها کمکی نمی کند، بلکه به کم شدن بیشتر اشتهایشان کمک می کند.اگر کودک شما به هیچ روشی راضی به خوردن غذا نشد، به یک متخصص کودک مراجعه و در این باره با او مشورت کنید ویا برای کسب اطلاعات بیشتر دراین باره با ما در مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی مهرایران تماس بگیرید.