نوجوان
کودک و نوجوان
دوران نوجوانی
یکی از مهمترین دوره زندگی نوجوان است. مرکز مشاوره مهر ایران یکی از بزرگترین مراکز روانشناختی در قلب تهران(میدان ونک) است. که در زمینه نوجوانی به صورت تخصصی فعالیت میکند.
دوره نوجوانی، کودک رو به بزرگسالی متصل میکند. با شروع نوجوانی تغییراتی در او ایجاد میشود مثل تغییرات ظاهری. منظور از بلوغ یا نوجوانی در تمام جنبههای عقلی و اجتماعی است. طول مدت دوره نوجوانی چندان مشخص نیست بسته به افراد متغیر است. شروع آن همراه با بلوغ جنسی است. دوران نوجوانی دوران طوفان و تنش شدید است و به عبارتی نوجوانی دوران طغیان و سرکشی میتوان نام برد. منظور از این عبارت این است که نوجوانان افراد سرکش، آشوبگر هستند. ولیکن یک انقلاب درونی در دوران بلوغ اتفاق میافتد.
روانشناختی
سن بلوغ یا نوجوانی
به سه دلیل سن شروع و پایان بلوغ مشخص نیست:
- گوناگونی علائم بلوغ.
- متفاوت بودن ساختمان جسمانی و وضعیت روحی و روانی افراد.
- زود رسی بلوغ در نسلهای امروز.
- حدوداً سن بلوغ در دختران ۱۶-۹ سال و در پسران ۱۷-۱۰ سال در مجموع بلوغ بین ۱۸-۱۲ سال است.
روانشناختی
تحولات جسمی
در نوجوانی هم مانند مرحله جنینی تغییرات سریع اتفاق میافتد. تعادل جسمی نوجوان بهم میخورد. تغییرات عمیقی در ارگانیزم بروز میکند. شکل و حجم بدن تغییر میکند و طرح عمومی نوجوان از حالت کودکی خارج شده، مانند قالب و اندازه بزرگسالان میشود.
اعضای بدن از پایین به بالا رشد میکند. طوری که پاها بزرگ و دراز میشود و سپس رشد بخش میانی بدن و عضلات آغاز میشود و به ترتیب سایر اعضای بدن تغییر میکند. افزایش ناگهانی قد و وزن نشانه اولین بلوغ است.
با رشد جسمی نوجوان حساسیت بیشتری نسبت به بدن خود پیدا میکند. پسران باایستادن جلوی آینه و مشاهده بدن خود به این میاندیشند که بدنشان طبیعی است یا غیر طبیعی. دختران حساسیتشان به بدن و جذابیت ظاهری خود نسبت به پسران بیشتر است. اگر نوجوان در این دوره خود را طبیعی بدانند در آینده عزت نفس بیشتری دارند.
روانشناختی
مراحل نوجوانی
تحولات این دوره به سه مرحله تقسیم میشود:
مرحله اول: فاصه گرفتن (۱۲-۱۴سالگی)
با رشد جسمی و اولین نشانه بلوغ و کودک با بستن در حموم یا اتاق یا تغییرات بدنی خود را مخفی کردن مشاهده شود. این مدل رفتارهای محرمانه و اختصاصی، نقش روانی و اجتماعی در وابستگی کودک به والدین کم میشود با فاصله گرفتن کودک از والدین رازهایی را با دوستان نزدیکتر خود مطرح میکنند.
مرحله دوم: جدایی تدارکاتی(۱۷_۱۵ سالگی)
این مرحله مرکز اصلی نوجوانی و مشکلات است. با رشد بدنی و جنسی همراه است. در این مرحله با رشد مغز و تواناییهای شناختی نوجوان و ارتباط عمیق با گروه همسالان نسبت به والدین و بزرگسالان جدایی بیارد آورد اما نه جدایی مکانی اما معمولاً جدایی روحی، فکری، ارثی و رفتاری است. و در زمینههای ذهنی استقلال را برای نوجوان فراهم میکند.
در این مرحله یادگیری و کسب دانش و ادامه تحصیل یک نیاز مهم در تعلیم و تربیت نوجوان است.
مرحله سوم: ورود مجدد به مناسبات اجتماعی ( ۲۰-۱۸ سالگی)
در صورتیکه نوجوان در مراحل قبل نسبتاً بهنجار بود. نوجوان در اینجا به صورت فرد مستقل و خود کفا در مناسبات خانوادگی-آموزشی-شغلی- اجتماعی فرهنگی ایفای نقش میکند. نوجوان در این مرحله آماده است تا زندگی جوانی و بزرگسالی را با موفقیت شروع کند.
روانشناختی
تحولات جنسی
رشد جنسی در نوجوانان یکی از معیارهای مهم و شناختی در دوران بلوغ است. ویژگی اولیه جنسی، در طول دوران بلوغ اندام جنسی پسران (بیضهها و آلت) و اندام جنسی دختران (تخمدان، رحم و مهبل) بزرگتر و رسیدهتر میشود. در پسران بیضهها شروع به اسپرمسازی میکند و غدد پروستات منی تولید میکند و در دختران تخمدان و تخمک رشد میکند. ویژگی ثانویه جنسی در دختران و پسران متفاوت است. مثل روییدن مو صورت در پسران و رشد پستانها در دختران شروع شد. با رشد آلت و جهش قد پسران و کلفت شدن صدای آنان با گذشت شش ماه است. اولین احتلام یا دفع خود به خود منی و اسپرم بعد از یکسال از بزرگ شدن آلت بروز میکند.
رشد پستان و جهش قد در دختران در ده و نیم سالگی شروع میشود و موهای زهاری در یازده سالگی و موهای زیر بغل در سیزذه سالگی بروز میکند. نخستین عادت ماهیانه در آغاز ۱۳ سالگی رخ میدهد.
تحولات شناختی
در دوره نوجوانی بیشتر تغییر رفتارها و گفتگوها، استدلالها و اظهار نظرها و دیدگاهای انتقادی نوجوانان نیز وجود دارد.
مخاطرات اخلاقی در دوران نوجوانی
نوجوانان مشکل دار، رشد نیافتگی و خود محوری در آنها دیده میشود. اطاعت آنان از قوانین به دلیل افراد قدرتمند و ترس از تنبیه است. آنان یاد میگیرند قوانین را نادیده بگیرند، بدون آنکه تحت پیگرد قانونی قرار گیرند. گروهی از نوجوانان به دلیل مشکلات اخلاقی و ارزشی به مواد مخدر روی میآورند و به تدریج آسیبهای دچار میشوند.
بعضی از نوجوانان مشکل مواد مخدر و شکنی ندارند، اما پرسشهایی درباره معنای زندگی، مذهب و…دارند.
کودک
کودک
دوران کودکی
بازی از ضروریات زندگی کودکان است که توسط متخصصین کودک مرکز مشاوره مهر ایران انجام میشود. همانطور میدانیم کودکان افکارشان را از طرق بازی بازگو میکنند و به همان راحتی که بزرگسالان احساساتشان را بیان میکنند، درمانگران همین کار را به وسیله بازی انجام میدهند.
همهی انسانها نیاز به حرکت و جنبش دارند و بازی کردن بخش مهمی ازاین نیاز است باری خمیر مایهی این تفکرواندیشه است. هرفرد برای رشد ذهنی و اجتماعی خود نیازمنداندیشه و تفکر است.
بازی کردن بهترین شکل فعالیت هر کودک با رشد طبیعی است.
بازی کردن بخشی از دنیای کودکان است آن را جدی بگیرید..
مؤثرترین روش در یادگیری کودکان بازی کردن است..
بازی کردن میتونه بهترین روش تربیتی و آموزشی هم باشه.
کودک با بازی کردن نیازهای حسی-حرکتی خود را برآورده میسازد و میتواند انرژی خود را تخلیه که تخلیه انرژی باعث آرامش او میشود، اگر این انرژی تخلیه نشود، کودک را مضطرب و افسرده و پر تحرک کی کند بازی کردن به اندازه تغذیه صحیح و احساس صمیمیت و امنیت برای رشد کودک مهم و ضروری است و به خلاقیت کودک کمک میکند. گاهی ویژگیهای رفتاری کودکان در بازیهایشان کاملاً مشخص میشود.
بازی درمانی
از بازی به عنوان روشی برای درمان مشکلات کودکان استفاده میکنند. بازی درمانی به کودکان کمک میکند تا بتوانند مسائل و مشکلاتشان را حس کنند، در این نوع درمان، به کودک آموزش میدهند احساسات آزاردهنده و مشکلات درون خود را از طریق بازی کردن نشان بدهند.
کودکان بیقرار حواس پرت که کنترل کمی روی حرکات بدنی خود دارند، انجام بازی کمک میکند آرام شوند و دیگر تنش نداشته باشند. کودکانی که مورد ضرب و شتم و آزار جنسی قرار گرفتهاند، میتوانند از طریق بازی درمانی تا حد زیادی به آرامش و بهبود برسند.
بازی درمانی به کودکان کمک میکند مشگلات و ناراحتیهای خود را درک کنند و با آن کنار بیایند. روشهای درمانی رایج بزرگسالان حرف زدن در مورد چیزی که ناراحتشان کرده اصلاً مفید نیست برای کودکان تنش برانگیز است.
کار کارشناس بازی درمانی مهر ایران
کارشناس بازی درمانی، در زمینههای متفاوت رشد و وابستگی کودک آموزشهای جامعی دیدهاند. آنها یاد گرفتهاند که چگونه از بازی به عنوان وسیلهای برای درک کودک و برقراری ارتباط با او در زمینهی احساسات، افکار و رفتارش استفاده کنند. آنها نخست با دقت به نگرانیهای شما در مورد کودکتان و خانواده گوش میسپارند. سپس با مراجعه به تجربههای خود، تنشهای موجود در خانواده را درمی یابند و آن گاه به کودک کمک میکنند تا به درک درستی از آنها دست یابد. ممکن است کارشناسان نیاز داشته باشند اطلاعات بیشتری از مدرسه یا دیگر شخصیتهای بزرگسال پیرامون کودک به دست آورند. تواناییها و نقاط ضعف کودکتان از سوی این کارشناسان ارزیابی میشود.
بازیدرمانگرها به شما خواهد گفت که به کودکتان دربارهی بازی درمانی چه بگویید و چگونه به پرسشهای او پاسخ دهید. آنها ممکن است به شکل انفرادی یا با همکاری مجموعهای از کارشناسان به درمان بپردازند و امکان دارد به شما پیشنهاد کنند برای بخشهایی از روند درمان به کارشناسان دیگری مراجعه کنید. این بخش حتی ممکن است کارشناسی برای پشتیبانی از والدین را نیز شامل شود. گاهی، کارشناسان بازی درمانی در اتاق بازی کودک و در حضور او با والدین به گفت و گو میپردازند. بعضی از بازی درمانگران که آموزشهای ویژهای دریافت کردهاند، ممکن است به آموزش والدین بپردازند تا با به کارگیری روشهای کودک محور، رابطهای بهتر با کودک خود برقرار کنند. اختلالاتی که با بازی درمانی درمان میشود
انواع اختلالاتی را که ریشه در احساسات و هیجانات کودک، سازگاری او با محیط و … دارند، میتوان با این روش درمان کرد. افسردگی کودکان، ترسهای کودکان، مشکلات رفتاری که ریشه اضطرابی دارند شب ادراری، ناخن جویدن، دروغ گفتن، پرخاشگری و … را میتوان با استفاده از این روش حل کرد.