روانسنجی
روانسنجی
کلینیک تخصصی روانسنجی
در کنار مصاحبه بالینی، متخصصین مرکز مهر ایران بنا به صلاحدید نیاز به انجام آزمونهای روانی را میبینند که میتواند در ارزیابی و تشخیص روند درمان کمککننده باشد.
روانسنجی شامل روشهایی است که به روانشناسان کمک میکند تا پدیدههای روانی انسان را از حالت کیفی به حالت کمی در آورد. در واقع روان سنجی یعنی استفاده از آزمونهای روانی برای اندازهگیری پدیدههای روانی است.
اهمیت روانسنجی
انسانها از ابتدا همیشه علاقه داشتهاند تا یک دیگر را بشناسند و طبقهبندی کنند. این طبقهبندی و شناخت هم در زمینه مسائل جسمی (مانند سالم و بیمار، قوی و ضعیف و …) و هم مسائل روانی و ذهنی (مانند استعداد، هوش، شخصیت و …) بوده است. در حال حاضر روانسنجی به موضوع مهم و اساسی تبدیل شده است، این اهمیت به این علت است که مسائل و طبقهبندیهای مهم و مفیدی را در اختیار متخصصین علوم انسانی قرار میدهد. در واقع اهمیت روانسنجی در این سؤالات قابل تشخیص است، سؤالاتی مانند: چه کسی با هوش یا عقب مانده است؟ ، یک فرد چه نوع استعدادی دارد؟ و شخصیت افراد چه گونه است و چه خصوصیاتی دارند، قرار دارد.
کاربرد روشهای روانسنجی
- تقسیمگیری مستلزم آن است که افراد بتوانند میزان موفقیت خود را در آینده در زمینه معینی نظیر پیشرفت تحصیلی یا شغلی پیشبینی کنند. روان سنجی برای اندازهگیری توانایی پیشرفت تحصیلی و سایر ویژگیهای افراد بکار میرود. در واقع پیشبینی بر دادههای کمی معتبرتر و دقیقتر از تفکر واهی است.
- ابزارهای روان سنجی برای قضاوت و ارزشیابی (در مورد روشها، برنامهها، تدابیر درمانی و میزان پیشرفت افراد و … ) مورد استفاده قرار میگیرند.
- طبقهبندی عبارت است از گروهبندی افراد براساس تقسیمات منطقی. طبقهبندی مستلزم آن است که معلوم شود یک فرد خاص در چه گروهی جای داده شود و یا براساس چه روشی مورد آموزش یا درمان قرار گیرد. روان سنجی ابزار و وسایل لازم را برای طبقهبندی افراد فراهم میکند.
- در برخی از مؤسسات و سازمانها مانند دانشکدهها و سازمانهای استخدامکننده آزمونها برای شناسایی شخصیت افراد و گزینش مورد استفاده قرار میدهند.