چگونه کودکی که دچار تمسخر واقع شده را می توان یاری داد؟

چگونه کودکی که دچار تمسخر واقع شده را می توان یاری داد؟

بسیاری از کودکان به دلیل حساسیت هایی که از نظر رفتاری و اخلاقی دارند هنگامی که از سوی دوستانشان مورد تمسخر واقع می شوند نمی توانند تحمل کنند و احساس می کنند که دوست داشتنی نیستند و  واکنش های جالبی به این شوخیها نشان نمی دهند و عکس ا لعملشان بسیار شدید است.

بسیار پیش آمده که کودک شما به خانه می آید و با لحن تندی می گوید( او دیگر دوست من نیست)

(به من گفت چهارچشمی و همه به من خندیدند حالا همه من را به مین نام صدا می زنند من از او خوشم نمی آید)

(یا بقیه به من خندیدند من به او گفتم که دیگر سربه سر من نگذارد اما او باز فقط خندید)

 

چرا این اتفاقات می افتد؟

هنگامی که دوستان دست به تمسخر یک دیگر می زنند سبب می شود که بچه ها یکی از جنبه های ناخوشایند سنین رشد را تجربه کنند که تقریبا هر فردی آن را در زندگی خود تجربه کرده است.اما به راستی حقیقت چیست؟حقیقت آن است که بقرخی از بچه ها بیش از بقیه دوستانشان با چنین مسئله ای روبه رو هستند و این ماجرا به صورت مکرر برای آن ها اتفاق می افتد.

البته خیلی از اوقات ما به فرزندانمان می گوییم که جدی نگیرند یا این اتقاقات کاملا بی اهمیتند امابرخی از بچه ها نمی توانند چنین کاری کنند و از کنار این مسائل به سادگی عبور کنند .این نیش های کلامی آنها را به شدت آزار می دهد!!!

بسیاری از مواقع نحوه ی برخورد و یا واکنش فرزندان شما به مسائل این چنینی می تواند بر مهارت وی در زمینه ی دوستیابی و حفظ ارتباط با دوستانش اثر گذاشته و نتیجه ی خوبی به همراه نداشته باشد.این اتفاقات و رفتارهایی همانند بیش از حد جدی گرفتن مسائل و یا ناتوانی در تحمل شوخی ها و یا واکنش های شدید می تواند موقعیت اجتماعی فرزندان را به طور کلی خراب کند.

 

در بررسی این مسئله چه جوانبی را باید در نظر گرفت؟

بچه ها دوست ندارند با کسانی دوست باشند که همیشه از سوی افراد مورد تمسخرند.این مسئله احتمال آنکه بیشتر مورد تمسخر قرار بگیرند را بالا می برد و به ویژه آنکه آنها علاقه ندارند با کسانی همراه شوند که همیشه گریه می کنند و یا ناله سر می دهند که مورد تمسخر قرار گرفته اند و تهدید می کنند که به مادر و یا پدرم می گویم.

هرچند که این موضوع ممکن است برای ما هم ناخوشایند باشد که کسی بخواهد به فرزندمان توهین کند و یا او را مورد تمسخر قرار دهد اما بهترین راه آن است که به آنها بیاموزیم که چگونه پاسخ تمسخرها را بدهند که احتمال تمسخر بعدی کم شود.در واقع یادگیری راه کارهای پاسخ دادن بخش ضروری استعداد دوست یابی بچه هاست.

به چه دلایلی این اتفاق بیشتر برای فرزندان ما می افتد؟

آیا تابه حال از خودتان پرسیده اید که چرا احتمال بروز این اتفاق برای فرزندان شما ممکن است بیشتر باشد؟

آیا وی بیش از حد حساس است و یا روحیه ی حساس او باعث می شود که شوخی های دوستان را بیش از حد جدی بگیرد؟

آیا این دفعه ی نخست است که او مورد تمسخر واقع گرفته است؟

آیا شما و افراد خانواده نسبت به تمسخرات واکنش های خاصی نشان داده اید؟

آیا ممکن است که دوستان او فقط شوخی کرده باشند و او نتوانسته تفاوت شوخی های دوستانه و حمله های خصمانه را متوجه شود؟

آیا دوستان او را مورد هدف قرار می دهند زیرا واکنش بیش از حد او برایشان به نوعی سرگرم کننده بوده است؟

 

 چه می توان کرد؟

اگر قطعا فرزندتان مورد تمسخر واقع شده است این یک حقیقت در زندگیست!!!

این موضوع در واقع بخش بزرگی از دوران رشد است که باید آن را از سر گذراند.بسیاری از کودکان با این اتفاقات و رخ داد های این چنینی بهتر از دیگران کنار می آیند پس چرا فرزند شما چنین کاری نباید بکند؟حقیقتا و مطمعنا او هم می تواند پاسخ های بهتری به افراد بدهد.

 

چه راهکارهایی برای پاسخ دادن مناسبند؟

۱٫از فرزند خود بخواهید که مشخص کند ایا این رفتار تمسخر دوستانه بوده است و یا غیردوستانه؟ به او بگویید:

چنانچه دوستانه بوده باشد و دوستانش فقط خواسته باشند با او شوخی کنند از موضوع بگذر و چنانچه این یک تمسخر غیردوستانه است سعی کن که از کوره در نروی.

۲٫تعیین کن که آیا می خواهی با کسی که تو را مورد تمسخر قرار داده است مفابله داشته باشی؟اگر این موضوع ممکن است که باعث آسیب تو شود از کسی کمک بگیر.

۳٫به چشمان افراد نگاه کن:اگر کسی تو را مسخره می کند سرت را پایین نینداز و راست بایست و به چشمان او نگاه کن.

۴٫آرامش خود را حفظ کن:همیشه این موضوع را بدان که اگر کسی موفق شود تو را عصبانی کند پس روی تو کنترل دارد.نباید بگذاری که آن فرد فکر کند که تو را عصبانی کرده است پس از کوره در نرو و یک نفس عمیق بکش و آرامش خودت را حفظ کن و به خودت بگو که من عصبانی نیستم و تاشماره ی ده توی دلت بشمار.

۵٫با صدایی محکم و قوی پاسخی را که تمرین کرده بودی به او بگو:به او بگو( کافیه) یا ( جدی باش) و (ممنون دیگر تکرار نکن) (خب حالا که چه)؟

۶٫از او دور شو:سعی نکن به مسخره کننده توهین کنی فقط راهت را بگیر و برو.

 

چگونه می توان این مسئله را مطرح کرد؟

۱٫در مورد موضوع به صحبت بنشینید:

فرزندان ما به ندرت برای مسائل این چنینی به سراغ ما می آیند و از ما کمک می خواهند اما اگر والدین متوجه این قضایا شدند خودشان می توانند سر صحبت را باز کنند:

_ایا واقعا عصبانی هستی؟

_زهرا به من گفت که تو از دست او عصبانی هستی چون او تو را مسخره کرده است پس بیا با هم در مورد این موضوع کمی صحبت کنیم.

میزان تمسخر و بدجنسی کودکان در حال افزایش است .به فرزندانتان بگویید که آنها تنها نیستند حتی اگر این صحبت ها آن ها را تسکین ندهد.

۲٫فرزند خود را با حقایق روبه رو کنید:

می خواهید بدانید که آیا او واقعا مورد تمسخر قرار گرفته است؟از او دقیقا بپرسید که:چه اتفاقی افتاد؟ایا قبلا هم از این قبیل اتفاقات برای تو افتاده است؟او در چه زمینه ای تو را مسخره کرد؟تو چه پاسخ دادی؟احساس تو چه بود؟

از جمله مواردی که بچه ها به خاطر آن ممکن است مورد تمسخر واقع شوند: ظاهر/تواناییها/هویت /رفتار/شرایط خانوادگی/دارایی/عقاید/اسم/احساسات و حتی دوستان.

۳٫احساسات او را بپذیرید: این امر کاملا طبیعی است که تمسخر آزار دهنده است اما بیش از حد واکنش نشان ندهید که فرزندتان حساس تر شود و داعما به او نگویید که از او مراقبت خواهید کرد.طبق نظر درمانگران مرکز مهرایران ذهن افراد نسبت به مسخره شدن یا طرد شدن همانند درد فیزیکی واکنش نشان می دهد.آزارهای کلامی واقعا بچه ها را اذیت می کند پس باید سعی کرد که به آن ها واکنشی طبیعی را آموزش داد.

 

چه کاری باید انجام داد؟

کار شما این است که راهکارهایی را در مورد پاسخ دادن به این مساعل به فرزندانتان بیاموزید و بگذارید از هر کدام که برای او خوشایندتر است استفاده کند.گام های مهارت دوستی را به کار گیرید :

پاسخ مناسب دادن را به او بیاموزید و این تکنیک را آن قدر با او تمرین کنید تا بتواند در دنیای واقعی به راحتی از آن استفاده کند.

 

۱٫سوال کن:

از او بخواهید تا از فرد مورد نظر علت تمسخرش را جویا شود.

۲٫آن حرف را تبدیل به یک تعریف کن:

(هی ممنونم که چنین چیزی را متوجه شدی) و یا( صد درصد درست است)

۳٫بگو خب که چه؟

۴٫مودبانه جواب بده:

(ممنون) یا ( ممنون برای نظرت) و یا (ممنون از نظرجالبت)

۵٫از طنز استفاده کن:

(دوست داری برایم مهم باشد؟) یا (اوه چه عالی)

۶٫بامزه باش

(واقعا؟ نمی دانستم!!)۰(حالا که گفتی حس می کنم به شدت از تو ممنونم)

 

 

پی گیری بعد از۲۱ روز

طی ۲۱ روز آینده آنچه را که برای کمک به فرزندتان انجام خواهید داد تا مهارت دوستی خود را حفظ کند داعما او و تغییراتش را بسنجید و او را تنها نگذارید.